Een succesvolle energietransitie is afhankelijk van wind op zee

Zet tenders om in actie

We moeten tenders omzetten in actie

In 2024 zijn overheden wereldwijd van plan om meer dan 50GW aan offshore wind te tenderen. En politici zijn van plan al deze gigawatts aan groene stroom te gebruiken om de elektriciteitsprijzen te verlagen, energievoorziening te beschermen, en klimaatverandering aan te pakken. Maar vandaag de dag wordt het gat tussen dit plan en wat daadwerkelijk gedaan wordt om het te realiseren alleen maar groter.

Het perfecte plan

In 2024 zijn overheden wereldwijd van plan om bijna 50GW aan offshore wind te tenderen. Dit is een record in de geschiedenis van offshore wind en toont aan dat plannen voor wind steeds serieuzer worden.

Maar plannen zijn geen windparken. Veel van deze plannen raken vertraagd en zullen misschien nooit tot wasdom komen. Dit komt doordat tenders zijn ontworpen om zoveel mogelijk kapitaal op te halen – en niet zoveel mogelijk windturbines.

Dus hoe zetten we tenders om in actie?

Bekijk het paper voor onze 3 aanbevelingen.

  

In het kort

3 stappen om offshore tenders te herzien en het gat tussen worden en daden te dichten

  

Introduceer een mechanisme om inkomsten te delen

Een onbeperkt of exorbitant begrensd financieel bod of veiling verzwakt de business case voor wind op zee door toevoeging van extra financiële risico’s

Creëer waarde met kwalitatieve criteria

Een voortdurende focus op kwalitatieve criteria als enige basis voor het toewijzen van vergunningen creëert extra waarde voor de maatschappij.

Introduceer een bindende technologie eis

Een eis die stelt dat bieders zich op het moment van indienen moeten committeren aan een windturbine technologie stimuleert de tijdige uitrol van wind op zee.

  

Ambities, verklaringen, en doelen zijn geen windparken

Elk jaar zijn er nieuwe beloftes voor de energietransitie. Beloftes in de vorm van ambitieuze doelen of veelgeprezen verklaringen. Deze beloftes zijn belangrijk want ze vormen een gedeeld commitment voor een meer duurzame toekomst. Maar als deze beloftes niet eindigen in actie blijven we achter met niets meer dan een plan. Het maakt niet uit hoeveel gigawatt we als doel voor 2035 stellen of hoe goedbedoeld de volgende verklaring is zolang er geen duidelijk pad is naar realisatie.

Dus laten we wachten met vieren totdat de windparken daadwerkelijk gebouwd worden.

  

Een pleidooi voor het omzetten van tenders in actie

  

50GW aan tenders

in 2024, het hoogste jaarlijkse volume aan wind op zee ooit

450 GW wind op zee

capaciteit is nodig in alleen al de EU om net-zero te bereiken in 2050

+10GW geannuleerd

wind op zee projecten wereldwijd in 2023 door een ongezonde business case

   

Opinie

Vertrouwen in de energietransitie vereist hervorming van het offshore tenderproces.

Dit jaar zal wereldwijd het grootste volume ooit aan offshore wind getenderd worden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze projecten daadwerkelijk tot wasdom komen? – dat ze bijdragen aan de ambitieuze politieke doelen en aan meer betaalbare stroom voor bezorgde consumenten?